sábado, 6 de diciembre de 2008

La usabilitat de les webs

Actualment, en la majoria dels casos, si no estàs a Internet, no existeixes. I axiò ha portat a totes les empreses, per petites que siguin, a disposar d’una web. Això és molt important pel negoci. Per altra banda, no només es tracta d’estar a Internet, sinó d’estar-hi ben posicionat i en els primers llocs dels buscadors. I si es tracta d’una empresa molt important, ja no només s’ha de tenir en compte els buscadors, sinó també les xarxes socials, entre altres.

Però també cal destacar entre les demés. I axiò a part del posicionament, es porta a terme a través del disseny de la web. Moltes estant intentant ser dinàmiques i interactives, més enllà dels diferents menús i de ser un espai de lectura d’informació. Però això comporta també icórrer en molts errors.

Quantes pàgines hem vist que per disposar d’un disseny molt innovador i interactiu obliden la importància de la facil navegació dins la pròpia web. I axiò és un problema. Jo no suporto visitar una web i que cada vegada que cliques una opció s’obri una finestra nova, o apareguin pop-ups que en molt casos tapen informacions de sota. En el disseny, que és molt important estèticament, no s’ha d’oblidar la funcionalitat. És a dir, una web, perquè sigui agradable pel navegant, ha de ser usable, a més de visible.

I usable significa que sigui fàcil, que no tingui enllaços que no porten enlloc, que sempre sàpigues on estàs i com tornar al lloc anterior. I no oblidem a les persones amb problemes de visió, per exemple. Si al carrer es realitzen millores per fer-los accessibles a tothom, el mateix passa amb Internet.

Si volem ser un exemple d’empresa, comencem des de la nostra web, fent-la fàcil i accessible a totes les persones que voluntàriament la volen visitar. No els desanimem. És important tenir sempre present que la nostra web serà una mica com el nostre aparador i que d’ella se n’extrauran conclusions a nivell general.

No hay comentarios: